ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ


Νοτίως και στα όρια του οικισμού του Δίου, έχοντας στα δυτικά της Δήμητρας βρίσκεται το αρχαίο θέατρο.

Μία μοναδική κατασκευή ελληνιστικής εποχής, που χρονολογείται στην εποχή της βασιλείας του Φιλίππου Ε´ (221-179 π.Χ.).

Είναι κτισμένο στην πλαγιά χαμηλού φυσικού λόφου με προσανατολισμό βορειανατολικό, που σύμφωνα με τον Βιτρούβιο ενδείκνυται για τον καλό αερισμό του χώρου.

Από κατασκευαστικής άποψης, το θέατρο διαμορφώθηκε με παρεμβάσεις αποχωμάτωσης και τεχνητής επίχωσης και το αποτέλεσμα των παρεμβάσεων αυτών είναι η εναρμόνιση με το φυσικό τοπίο καθιστώντας το μοναδικό στο είδος του. Με διάμετρο ορχήστρας 26μ, με περιλαμβάνει ακάλυπτο πέτρινο αποχετευτικό αγωγό και είχε δάπεδο από πατημένο χώμα. Στον άξονα του θεάτρου και εντός της ορχήστρας υφίσταται υπόγειος διάδρομος με δύο θαλάμους, κάθε άκρο του, ο οποίος ταυτίζεται ασφαλώς με την «χαρώνεια κλίμακα» των αρχαίων, την είσοδο δηλαδή των ηθοποιών που υποδύονταν πρόσωπα του Κάτω Κόσμου.

Το κοίλο, χωρίς αναλημματικό τοίχο στα άκρα του, είναι διαμορφωμένο σε χαλικόστρωτα πρανή και στις περιόδους δόξης του διέθετε εδώλια από πήλινες πλίνθους, που είναι μοναδικό χαρακτηριστικό αφού δεν συναντάται σε κανένα άλλο αρχαίο θέατρο.

Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι, ο βασιλιάς Αρχέλαος, κάλεσε τον Ευρυπίδη στη Μακεδονία, όπου και έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, κατά τη διάρκεια των οποίων συνέγγραψε τα αριστουργήματα Αρχέλαος και Βάκχες και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι παραστάσεις αυτές «ανέβηκαν» μπροστά στο αρχαιοελληνικό κοινό.

Σύμφωνα με ανασκαφικές παρατηρήσεις, το αρχαίο θέατρο έδυσε γύρω στο 170 π.Χ., δηλαδή στα πρώιμα αυτοκρατορικά χρόνια και εν παρόδω χρόνου εγκαταλήφθηκε δίνοντας τη θέση του σε άλλα ρωμαϊκά θέατρα.


Σήμερα, το αρχαίο θέατρο του Δίου, στέκει μεγαλοπρεπές και αναβιώνει τις παλίες του δόξες, αφού έπειτα από παρεμβάσεις με τοποθέτηση ξύλινων κερκίδων που δύνανται να φιλοξενήσουν εως 4.000 θεατές και φιλοξενεί παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου.