ΑΡΧΑΙΑ ΛΕΙΒΗΘΡΑ


Ο Ορφικός Μύθος και η αρχαία παράδοση που τον συνοδεύει πηγάζουν από τα Λείβηθρα, γενέτειρα αλλα και τόπος ταφής του κοντά στη σημερινή Σκοτίνα.

Η ακρόπολη των Λειβήθρων περιβάλλεται από τρεις χείμαρρους που σχηματίζουν την κοινή κοίτη της Ζηλιάνας, αρχαία Συς. Η ριψοκίνδυνη επιλογή της θέσης φαίνεται πως είναι η αιτία της καταστροφής της ακρόπολης, είναι ωστόσο και η αιτία της μοναδικής ομορφιάς του φυσικού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον αρχαίο χρησμό, όταν ο ήλιος αντικρίσει τα οστά του Ορφέα, τα Λείβηθρα θα καταστραφούν.

Στη συνέχεια του μύθου, έπειτα από έναν μεγάλο σεισμό που αποκάλυψε τα οστά του Ορφέα, τα νερά του ποταμού Συς φούσκωσαν και κατέστρεψαν τα Λειβηθρα και οι κάτοικοί τους τα εγκατέλειψαν και εγκαταστάθηκαν στην Ελευσίνα. Τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιούνται αρχαιολογικές ανασκαφές στο χώρο, που έχουν αναδείξει σημαντικά ευρήματα αναγόμενα στην Μυκηναϊκή εποχή αλλα και την εποχή του Αρχέλαου. Η έκταση των Λειβήθρων είναι περίπου 15 στρέμματα και περιλαμβανομένης της Αρκοπόλεώς τους εκτείνεται από τη θέση Αλώνια της Σκοτίνας έως την παλαιά Λεπτοκαρυά.


Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις έφεραν στο φως, το νεκροταφείο των Λειβήθρων και την Ακρόπολη του οχυρωματικού περιβάλλοντος. Τμήματα τειχών από αργολιθοδομή, δάπεδα εσωτερικών χώρων, εξωτερικά λιθόστρωτα,νομίσματα και ειδώλια είναι τα βασικά ευρήματα των ανασκαφών που βρίσκονται σε πρώτο στάδιο. Αναφορές για την ύπαρξη των Λειβήθρων βρίσκονται στα κείμενα του Στράβωνα, του Παυσανία ο οποίος διατύπωσε και την καταστροφή των Λειβήθρων “υπό του Ζυός, χειμάρρου του Ολύμπου” αλλά και σε ρωμαίους ιστορικούς.